miercuri, 27 martie 2013

Directorul ilegal de la Penitenciarul Pelendava - ultima zvâcnire a P.D.L.

articol primit pe mail.




NOTĂ: Orice asemănare cu întâmplări sau persoane reale este absolut întâmplătoare. :) Dacă asemănarea este prea izbitoare, luaţi în considerare art. 6 din Legea nr. 571/2004. Dacă nici aşa nu-i bine ne bazăm pe avocat. :) : )



În luna februarie 2012, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a scos la concurs 27 posturi vacante de director de penitenciar. Au fost ultimele funcţii de director de penitenciar ocupate sub patronajul PDL, şi-au pregătit, văzând cum bate vântul relaţii sub patronajul celor ce se ocupă de cei în haine vărgate. Pentru postul de director la Penitenciarul Pelendava a participat la concurs un singur candidat: subcomisar Laiu Oana Valeria, ofiţer reintegrare socială la Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova.

În perioada depunerii dosarelor pentru concursul de director aceasta a candidat, unic candidat şi pentru funcţia de şef birou asistenţă psiho-socială la Penitenciarul de Minori şi Tineri, fiind respinsă cu nota 5,55.

Numirea însă în funcţia de director de penitenciar a doamnei subcomisar Laiu Oana Valeria este ilegală, având în vedere faptul că atât la data depunerii dosarului, pe perioada desfăşurării concursului cât şi în perioada următoare, până la numirea în funcţie, aceasta avea raporturile de serviciu suspendate iar prima condiţie specifică pentru ocuparea postului era aceea de a deţine calitatea de funcţionar public cu statut special.

Mai mult de atât, aceasta era salarizată conform legislatiei privind indemnizaţia de creştere a copilului şi plătită de .... Agenţia Judeţeană dePlăţi şi Inspecţie Socială Dolj.

Prin procesul-verbal nr. 32591/DMRU/23.03.2012 comisia a certificat îndeplinirea condiţiilor de participare la concurs. De menţionat este însă şi faptul că, aceeaşi persoană din comisia de verificare, a avizat respectivul proces-verbal în locul directorului Direcţiei Resurse Umane din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.


Toate aceste superficialităţi şi ilegalităţi comise de comisia de concurs în frunte cu subsecretarul de stat Mirel Petronel DOBRICĂ au dus la emiterea unui Ordin al ministrului justiţiei ce numea într-o funcţie de director de penitenciar o persoană ce nu îndeplinea condiţiile specifice.


Suspendarea raporturilor de serviciu ale doamnei subcomisar Laiu Oana Valeria avea la bază prevederile art. 60, alin. 3 din Legea 293/2004 cu modificările şi completările ulterioare cât şi ale art. 60 şi 61 din Ordinul nr. 2854/C din 29 octombrie 2004 pentru aprobarea Regulamentului privind condiţiile de participare, organizare şi desfăşurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante şi avansare, precum şi condiţiile pentru modificarea şi încetarea raporturilor de serviciu ale funcţionarilor publici din sistemul administraţiei penitenciare

 În conformitate cu prevederile art. 3 din Legea 293/2004 personalul din sistemul administraţiei penitenciare este constituit, alături de personalul contractual, din funcţionari publici cu statut special, statutul special al acestora fiind conferit de natura atribuţiilor de serviciu în exercitarea cărora este investit cu exerciţiul autorităţii publice, calitate ce o deţin pe perioada în care actul administrativ de numire în funcţie produce efecte juridice.

Raporturile de serviciu, în conformitate cu prevederile art. 4, alin. 1 din Legea 188/1999 – privind statutul funcţionarilor publici, se nasc şi se exercită pe baza actului administrativ de numire, emis în condiţiile legii, în cazul de faţă prin Decizia directorului Penitenciarului de Minori şi Tineri Craiova, conform de altfel şi cu art. 20 din Legea nr. 293/2004, unitate unde era încadrată doamna subcomisar Laiu Oana Valeria la data solicitării suspendării reporturilor de serviciu.

Din toate situaţiile care au legătură cu raporturile de serviciu prevăzute în Legea 293/2004 doar două din acestea afectează calitatea de funcţionar public cu statut special:

         a) încetarea raporturilor de serviciu, ce are efect asupra  actului administrativ de numire în funcţie, deoarece noul act administrativ emis reprezintă
operaţiunea juridică ce constă într-o manifestare de voinţă în  scopul de a    determina, în mod direct, desfiinţarea actului şi, deci, încetarea definitivă a efectelor juridice produse de acesta afectând calitatea de funcţionar public cu statut special în sensul încetării acesteia.

         b) suspendarea raporturilor de serviciu, ce are efect asupra  actului administrativ de numire în funcţie, deoarece noul act administrativ emis întrerupe producerea de efecte de către actul în discuţie sau produce încetarea temporară a efectelor actelor administrative afectând calitatea de funcţionar public cu statut special în sensul suspendării acesteia.

De altfel, ar fi ilogic ca o persoană ce capătă calitatea de funcţionar public cu statut special printr-un act administrativ de numire în funcţie să mai deţină această calitate, în condiţiile în care actul administrativ ce a produs aceste efecte juridice este suspendat la cererea persoanei în cauză, pe perioada suspendării.


Condiţii de participare la concurs:
Proces-verbal verificare dosare: 

6 comentarii:

  1. daca vrei sa stii nu a anuntat ANP despre furturi . Doar 2 sau 3 au ajuns acolo . Ii era frica sa nu se spuna ca nu stie sa protejeze patrimoniul si sa ia vreun sut in fund , de asta ne-a cerut la tori sa tacem . Inclusiv siparezul a tacut .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iar anepeii s-au umplut de penibil ca au aflat de furtul gardului din ziar , ca tantita le-a ascuns :)

      Ștergere
    2. de dimineata a dat ordin ca comisia sa finalizeze neaparat cercetarea si sa stabileasca cel putin un vinovat . Se pare ca cei din schimbul lui Pio si-o vor lua .

      Ștergere
  2. sistemul penitenciar a fost si va fi mereu abuzat de pile, relatii si implicarea politica . Nimeni nu doreste ca la conducerea unui penitenciar sa ajunga oameni cinstiti, corecti si onorabili.

    Ajung cei ca Laiu care sunt santajabili si astfel si PDL sau oricine altcineva ii pune in functie le poate adresa rugamintea de a avea grija de cei din randurile lor care ajung in penitenciare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dupa ce dl. Ponta Viorel Victor , va prelua conducerea interimara la Ministerul de Justitie, propun o lista cu functii care trebuie urgent reorganizate:

    - functia ofiterului Gestapo – Ani Dumitrache,
    - toate functiile celor care au fost imputerniciti pe vremea PDL, mai mult de 1 an,
    - toate functiile celor care au luat examenele inainte de alegeri,
    - tote functiile directorii de penitenciar care au ,,mandate nelimitate,,.
    - lista ramane deschisa, astept propuneri !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mda, voi va faceti reclama aici la site-ul vostru si noi nu putem posta nici macar link-ul catre blog :))))

      dar merita, e interesant articolul. Se vede ca nu e scris de actualii admini :))

      Ștergere